Voor 1 persoon
Ingrediënten:
- 1 courgette
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ teentje knoflook
- ½ sjalot
- 50g kippengehakt
- Snuifje peper
- Snuifje zout
- Provençaalse kruiden
- 50g zongedroogde tomaatjes
- 50g fetakaas
- 100g veldsla
- Fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Was de courgette en snij hem in de lengte doormidden. Haal het vruchtvlees eruit en
houd apart.
3. Besprenkel de courgette met een klein beetje olijfolie en zet ze voor een kwartier in
de oven.
4. Doe de eetlepel olijfolie in een kookpot en pers het teentje knoflook erin uit.
5. Snijd de sjalot in kleine stukjes en voeg bij de knoflook. Bak tot alles glazig is.
6. Voeg het kippengehakt toe aan de gestoofde sjalot en plet met een vork. Laat goed
doorbakken.
7. Voeg het vruchtvlees van de courgette toe en laat nog even stoven.
8. Kruid de vulling met peper, zout en Provençaalse kruiden.
9. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukken en voeg op het einde bij de
vulling.
10. Vul de courgettehelften met de vulling. Werk af met de fetakaas.
Voor 1 persoon
Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- ¼ rode ui
- 125 g champignons
- 80g kipfilet, in reepjes
- 1 handvol bladspinazie
- Peper en zout
- 1 volkoren wrap
Bereidingswijze:
1. Verhit een pan en voeg de eetlepel olijfolie toe.
2. Snijd de rode ui en de champignons in plakjes.
3. Bak de rode ui, champignons en kippenreepjes in de olijfolie.
4. Voeg de bladspinazie toe en laat nog 2 minuten bakken.
5. Kruid met peper en zout.
6. Verwarm de volkoren wrap gedurende 30 seconden in de microgolf.
7. Leg de wrap op een bord en schep de vulling erop.
8. Vouw de onderkant tot de helft naar boven en rol op.
Ingrediënten:
- 120g zilvervliesrijst
- 1 el arachideolie
- 250g tofu, in blokjes
- 1 kleine ui, in ringetjes
- 1 middelgrote paprika, in reepjes
- 60g babymaïs
- 1 middelgrote broccoli, in kleine roosjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- Water
- 2,5 eetlepels oestersaus
- 3 eetlepels (zoutarme) sojasaus
- 1 eetlepel sesamzaad
Bereidingswijze:
1. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Verhit een wokpan met de eetlepel arachideolie.
3. Voeg de blokjes tofu toe en bak ze 2 min tot ze goudbruin gekleurd zijn.
4. Haal de tofu er terug uit en zet aan de kant.
5. Doe eventueel nog een eetlepel arachideolie in de wokpan als de pan te
droog is.
6. Voeg de ui, paprika, babymaïs, broccoli en knoflook toe en roerbak 2 minuten.
7. Voeg een beetje water toe en laat 1 minuut verder garen met het deksel op de
pan.
8. Voeg de oestersaus en de (zoutarme) sojasaus toe.
9. Voeg de tofu en het sesamzaad toe en roerbak nog 1 minuut.
10. Serveer met de zilvervliesrijst.
Ingrediënten:
- 25g mihoen
- ½ komkommer, in dunne plakjes
- 1 handvol fijne sojascheuten
- ½ wortel, in dunne reepjes
- ¼ rode paprika, in dunne reepjes
- ½ eetlepel vloeibare bakmargarine
- 2 eieren
- Peper en zout
- 4 kleine of 2 grote rijstvellen
- Verse koriander
- (zoutarme) sojasaus
Bereidingswijze:
1. Doe de mihoen in en hittebestendige kom en schenk er kokend water over.
Laat 10 minuten staan.
2. Snijd de groentjes zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
3. Giet de mihoen af en spoel met koud water.
4. Verhit een pan met de bakmargarine. Breek de eieren in de pan en klop ze
los. Bak een omelet. Kruid tijdens het bakken met peper en zout.
5. Snijd de omelet in dunne reepjes.
6. Vul een grote kom met warm water voor de rijstvelletjes. Doop het rijstvel
onder gedurende ongeveer 1 seconde.
7. Leg het rijstvelletje op een bord en vul op met mihoen, omelet, groenten en
koriander.
8. Vouw de zijkanten naar binnen en rol op.
9. Herhaal met de andere drie rijstvelletjes.
10. Serveer met de (zoutarme) sojasaus.
Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 1 volkoren wrap
- 1 gegrilde paprika zonder vel
- 150g kikkererwten uit blik
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ citroen
- Peper en zout
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Snijd de volkoren wrap in driehoekjes.
3. Plaats de driehoekjes op een bakplaat met bakpapier en zet in de oven.
4. Bak de driehoekjes drie minuten en draai daarna om. Laat nog drie minuten
verder bakken.
5. Maak de dip: voeg de gegrilde paprika, kikkererwten en olijfolie in een
maatbeker. Voeg citroensap van de halve citroen toe en mix tot een glad
geheel.
6. Voeg eventueel wat water toe als de dip te stijf is.
7. Kruid met peper en zout.
8. Serveer de crackers met de paprikadip.
Voor 1 persoon
Ingrediënten:
- 50g havervlokken
- 125ml halfvolle melk
- 50g magere yoghurt
- 50g magere yoghurt
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1 koffielepel chiazaad
- 60g frambozen, diepvries
- Een paar frambozen voor de afwerking
- 10 amandelen, grofgehakt
Bereidingswijze:
1. Meng de havervlokken, melk, yoghurt, ahornsiroop, chiazaad en 60g van de
frambozen met elkaar.
2. Dek het potje af en zet een nacht in de koelkast.
3. Roer de volgende ochtend het mengsel door elkaar en werk af met de rest
van de frambozen en de amandelen.
Ingrediënten:
- ¼ avocado
- ¼ rode ui
- 30g magere feta, verkruimeld
- 5 kerstomaten, in twee
- Citroensap
- Peper en zout
- 1 theelepel azijn
- 1 ei
- 2 volkorenboterhammen
- 1 handvol bladspinazie
Bereidingswijze:
1. Prak de avocado grof met een vork.
2. Voeg de uiensnippers, feta en stukjes kerstomaat bij de avocado.
3. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
4. Breng 8 cm water in een kookpot. Voeg de azijn toe, breng aan de kook.
5. Het water moet steeds net op het kookpunt blijven.
6. Roer in het water zodat er een stroom is.
7. Breek het ei in het water.
8. Laat 2 tot 3 minuten koken voor een halfzachte dooier of 3-4 minuten voor een
stevige dooier.
9. Schep uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.
10. Rooster de volkoren boterhammen.
11. Beleg de volkoren boterhammen met de spinazie, de avocado-fetapuree en
het ei.
Ingrediënten:
- 1 aubergine, in dunne plakken
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ kleine ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 wortel, grof geraspt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 220g tomatenblokjes uit blik
- 125 ml zoutarme groentebouillon
- 450g bruine linzen uit blik
- Peper en zout
- 1 middelgrote aardappel, geschild
- 40g Emmentaler, geraspt
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Leg de plakjes aubergine op een bakplaat. Bestrijk ze lichtjes met een eetlepel
olijfolie.
3. Bak ze 15-20 min tot ze gaar zijn.
4. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan. Voeg de ui en knoflook toe.
5. Voeg de wortel en de oregano bij de ui en stoof aan tot alles zacht is.
6. Voeg de tomatenblokjes, bouillon en linzen erdoor.
7. Kruid met peper en zout. Laat het mengsel 15 min zacht koken met een
deksel op de pan.
8. Kook de aardappel gaar in een kookpot.
9. Snijd de aardappel in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
10. Schep een kleine soeplepel van het linzenmengsel in een ovenschaal.
11. Leg de helft van de plakjes aubergine op het mengsel.
12. Herhaal de laagjes en eindig met het linzenmengsel.
13. Leg de plakjes aardappel op het linzenmengsel en bestrooi met de geraspte
kaas.
14. Zet 30 minuten in de oven tot de aardappelen goudbruin zijn gekleurd.
15. Laat vijf minuten rusten en serveer.
Ingrediënten:
- 3 wortelen, in staafjes
- ¼ bloemkool, in roosjes
- ½ komkommer, in staafjes
- 12 radijzen
- 2 stengels selder, in staafjes
Bieslook-yoghurtdressing
- 40 ml mayonaise
- 200 ml magere of halfvolle yoghurt
- Snuifje peper
- Snuifje zout
- Bieslook, fijngehakt
- Peterselie, fijngehakt
Hummus
- 1 blik kikkererwten (+- 300g)
- Sap van 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 koffielepel komijn
- 2 theelepels tahin of sesampasta
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel water
- Snuifje peper
- Snuifje zout
Bereidinswijze:
Bieslook-yoghurt dressing
1. Meng de mayonaise met de yoghurt. Kruid af met peper en zout.
2. Hak de bieslook en de peterselie fijn en voeg bij de dressing.
Hummus
1. Mix alle ingrediënten met een staafmixer.
2. Voeg eventueel wat water toe om een gladde massa te krijgen.
Tip: gebruik de rest van bieslook-yoghurtdressing als saus bij jouw slaatje en de hummus op
jouw boterham!
© 2020